Een nieuwe start

Een nieuwe start

Een nieuwe start

Joost Arnoldus is Nico’s contactpersoon bij de Leidse afdeling van Vluchtelingenwerk.

“Wij helpen vluchtelingen op weg in Leiden. Gelukkig hoef ik dat niet alleen te doen, er zit hier een groot team van enthousiaste en gemotiveerde medewerkers en vrijwilligers. Als een vluchteling in Nederland een status voor bepaalde tijd krijgt en gekoppeld wordt aan de gemeente Leiden, zoeken wij naar geschikte woonruimte in de stad. Vluchtelingen krijgen met ontzettend veel regelwerk te maken zodra zij naar een eigen woning verhuizen. Ook moeten ze een inburgeringscursus regelen en op zoek gaan naar werk.

Vrijwilligers helpen de vluchtelingen met allerlei praktische regelzaken. En maatschappelijke begeleiders helpen bij alles wat hun integratie in de samenleving bevordert. Er wordt bijvoorbeeld veel aandacht besteed aan het vergroten van het sociale netwerk, zodat vluchtelingen snel zelfstandig aan hun nieuwe toekomst kunnen werken. Ook ondersteunt Vluchtelingenwerk bij het samenbrengen van gezinnen die tijdens hun vlucht van elkaar gescheiden zijn geraakt.  

Ik vind het Nico van der Horstpark een prachtig project voor de stad Leiden, die van oudsher al een stad van vluchtelingen is. Met dit project krijgen zowel mensen met een vluchtelingachtergrond als woningzoekenden uit de Leidse regio de kans op een nieuwe start en om hier gezamenlijk iets moois op te bouwen. De gemeenschappelijke ruimte op het terrein, het tuinhuis, speelt een belangrijke rol als ontmoetingsplek: integratie begint namelijk met elkaar leren kennen.”

Op de foto staan, van links naar rechts: Christine Simonian, junior teamleider Maatschappelijke begeleiding, Joost Arnoldus, teamleider Huisvesting en Maatschappelijke begeleiding en Yvonne de Jong, teamleider Juridische begeleiding.


geplaatst op 16 January 2018

Meer verhalen

 • Inburgeren doe je samen!

  Inburgeren doe je samen!

  In het tuinhuis van Nico wordt ook regelmatig geoefend voor de inburgeringscursus. Aan de picknicktafels worden met een laptop en oordopjes in de verschillende vragen geoefend.

  Inburgeren doe je samen!
 • Sport en spel

  Sport en spel

  De tennistafel in het tuinhuis is een vaste ontmoetingsplek voor bewoners. Soms wordt er elke dag van de week wel even getafeltennist. Een momentje voor een groep bewoners om eens bij te praten en te ontspannen.

  Sport en spel
 • Aan de slag met taal

  Aan de slag met taal

  Contact maken en elkaar leren kennen gaat een stuk makkelijker als je elkaar kunt verstaan. Veel bewoners van Nico wachten nog op Nederlandse les. Mirjam en Edith namen het initiatief om een taalinloop te organiseren.

  Aan de slag met taal