Een soepel bouwproces

Een soepel bouwproces

Een soepel bouwproces

Samenwerking is altijd belangrijk in een bouwproces, maar met drie partners die samen bouwen is dat cruciaal.

Bart Zwaan (gemeente Leiden), Marco Veenstra (Ons Doel) en Eric van Duijkeren (de Sleutels) zijn de drie projectleiders die de touwtjes in handen hebben. Samen zorgen ze ervoor dat het bouwproces soepel verloopt. Ook voor hen is het een bijzonder project. Eric: “Wat dit project anders maakt dan andere projecten is de samenwerking met andere partijen. Twee corporaties bouwen op deze locatie dezelfde woningen. De gemeente maakt het terrein bouw- en woonrijp en brengt ook de fundering van de woningen aan. Dat is niet gebruikelijk. Een goede afstemming tussen partijen is daarbij extra belangrijk.” Daarom hebben de mannen onderling een goede taakverdeling gemaakt.

Bart is verantwoordelijk voor het bouw- en woonrijpmaken van het terrein. Bart: “We gebruiken bij dit project geen traditionele fundering, zoals heipalen, maar de grond wordt met een soort cement gemengd, zodat er een harde plaat ontstaat. De doorvoeren voor de leidingen worden al in de plaat ingestort en de woningen komen erop te staan.”

Eric en Marco concentreren zich op de afstemming met de aannemer Barli. Marco vertelt over de woningen: “De Nico-woningen zijn standaard woonunits van Barli. De 3-kamerwoningen bestaan uit twee geschakelde units en komen op de begane grond van de gebouwen. Kinderen kunnen zo gemakkelijk naar buiten lopen en op het binnenterrein spelen. De studio’s bestaan uit één unit en komen op de verdiepingen. De galerij wordt tegen de woningen aan gebouwd.”

Op de vraag "wat weten de meeste mensen niet over zo’n project?" antwoorden ze eensgezind:  “Dat wij al ruim een jaar bezig zijn met een project voordat er iets van te zien is!”

geplaatst op 23 January 2018

Meer verhalen

 • Inburgeren doe je samen!

  Inburgeren doe je samen!

  In het tuinhuis van Nico wordt ook regelmatig geoefend voor de inburgeringscursus. Aan de picknicktafels worden met een laptop en oordopjes in de verschillende vragen geoefend.

  Inburgeren doe je samen!
 • Sport en spel

  Sport en spel

  De tennistafel in het tuinhuis is een vaste ontmoetingsplek voor bewoners. Soms wordt er elke dag van de week wel even getafeltennist. Een momentje voor een groep bewoners om eens bij te praten en te ontspannen.

  Sport en spel
 • Aan de slag met taal

  Aan de slag met taal

  Contact maken en elkaar leren kennen gaat een stuk makkelijker als je elkaar kunt verstaan. Veel bewoners van Nico wachten nog op Nederlandse les. Mirjam en Edith namen het initiatief om een taalinloop te organiseren.

  Aan de slag met taal